Αποστολέας Θέμα: Γάμος... αλά καθολικά  (Αναγνώστηκε 9609 φορές)

Αποσυνδεδεμένος Αταλάντη

 • Διαχειριστής
 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 7.986
  • Προφίλ
  • @ithaca
Απ: Γάμος... αλά καθολικά
« Απάντηση #20 στις: 11 Σεπτέμβριος 2011, 22:28:29 »
Λοιπόν, η ενημέρωση που υποσχέθηκα. Δεν διάβασα τίποτα, γιατί τελικά διάβασε ο κουμπάρος. Και πολύ καλά έκανε, γιατί το εδάφιο το διάλεξε ο αρχιεπίσκοπος, και ήταν, φυσικά, Παύλος. Επιστολή Α΄ 13 Προς Κορινθίους. Η γνωστή.

«Ἐὰν ταῖς γλώσσαις τῶν ἀνθρώπων λαλῶ καὶ τῶν ἀγγέλων, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, γέγονα χαλκὸς ἠχῶν ἢ κύμβαλον ἀλαλάζον. καὶ ἐὰν ἔχω προφητείαν καὶ εἰδῶ τὰ μυστήρια πάντα καὶ πᾶσαν τὴν γνῶσιν, καὶ ἐὰν ἔχω πᾶσαν τὴν πίστιν ὥστε ὄρη μεθιστάναι, ἀγάπην δὲ μὴ ἔχω, οὐθέν εἰμι.» -κουλουπού, κουλουπού.

Κι αν μου την είχε δώσει εμένα, μια μέρα πριν τον γάμο όπως έκανε με τον αδερφό μου, θα είχαμε γίνει ρεζίλι, γιατί θα αναγκαζόμουν να του πω πως εγώ Παύλο δεν διαβάζω. On principle.
Τες πα. Τουλάχιστον δεν ήταν Προς Εφεσίους. «Και η δε γυνή ναααα φοβεείιιται τον άαααανδραν...»  :priest:
Το ακούμε που το ακούμε έτσι κι αλλιώς στην Ορθόδοξη τελετή.

Κατά τ' άλλα: Τί έμαθα από το κήρυγμα του καθολικού αρχιεπισκόπου:
Ήταν τρομαχτικά ενδιαφέρον, και έμαθα το εξής που η δυστυχής αδαής δεν γνώριζα, και σίγουρα δεν γνωρίζατε και εσείς:

Ο Χριστιανισμός εφηύρε την έννοια και την λέξη αγάπη.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν εγνώριζαν την αυτήν έννοια της αγάπης, αλλά χρησιμοποιούσαν τις λέξεις φιλία, και έρως, που και τα δυο είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

Ασχέτως που υπάρχει από την εποχή του Ομήρου το ρήμα «αγαπώ». Και ότι την έννοια της αγάπης την είχε η λέξη φιλία. Αυτά είναι λεπτομέρειες. Κατά βάση, η ουσία είναι πως οι άνθρωποι, εμμέσως πλην σαφώς, πριν τον 1ο αιώνα δεν αγαπούσαν. Το μάθανε να το κάνουνε μετά αυτό.

Φαντάζομαι πως και για εσάς όλα αυτά είναι καινούργια, οπότε χαίρομαι που μπόρεσα να σας ενημερώσω, γιατί είναι θέμα σημαντικό! Ποιος θα το φανταζόταν ότι παρόλα τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας της ανθρωπότητας, οι άνθρωποι μάθανε να αγαπάνε (στην Ευρώπη) μόνο μετά τον 1ο αιώνα; Προφανώς στις περιοχές που σήμερα οι άνθρωποι δεν είναι Χριστιανοί, ακόμα δεν την γνωρίζουν αυτήν την έννοια, και ακόμα δεν αγαπάνε. Απίστευτο, κι όμως αληθινό!

Αν μη τι άλλο ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία! :)

Αποσυνδεδεμένος Διηνέκεια

 • Ανώτατο μέλος
 • *****
 • Μηνύματα: 2.504
  • Προφίλ
Απ: Γάμος... αλά καθολικά
« Απάντηση #21 στις: 19 Σεπτέμβριος 2011, 18:27:52 »
. Τουλάχιστον δεν ήταν Προς Εφεσίους. «Και η δε γυνή ναααα φοβεείιιται τον άαααανδραν...»  :priest:
Το ακούμε που το ακούμε έτσι κι αλλιώς στην Ορθόδοξη τελετή.


αναρωτιεμαι ποσο θα τα ακουμε. την ανοιξη σε γαμο μιας φιλης ο παπας πρωτοτυπησε και ειπε και η δε γυνη να σεβεται τον ανδρα... χμμ χμμ. Μου εκανε τρομερη εντυπωση που δεν ακουσα τη γνωστη φραση... Τι γινεται αναθεωρουν και τα... "ιερα" κείμενα?  ;)

Αποσυνδεδεμένος ΙΩΑΝΝΑ

 • Μέτοικος
 • **
 • Μηνύματα: 77
  • Προφίλ
Απ: Γάμος... αλά καθολικά
« Απάντηση #22 στις: 22 Σεπτέμβριος 2011, 18:25:26 »
...ίσως το πρώτο κεφάλαιο από την Καινή διαθήκη με την γενεαλογία του Ιησού...το θεωρώ εξαιρετικά αστείο και ανυπόφορα βαρετό!!!

Αποσυνδεδεμένος Alexandros-E-

 • Μέτοικος
 • **
 • Μηνύματα: 14
  • Προφίλ
  • Φιλοσοφίες - Νέοι Κύκλοι
Απ: Γάμος... αλά καθολικά
« Απάντηση #23 στις: 27 Οκτώβριος 2015, 11:32:14 »
Λοιπόν, χρειάζομαι τις γνώσεις και τη συμβουλή σας.

Ο αδερφός μου παντρεύεται το καλοκαίρι την Εγγλέζα φιλενάδα του. Η οποία είναι καθολική. Για καλή μας τύχη όλων (χαχά, τί τύχη, λέω  :dry: ) θα κάνουν δύο γάμους. Έναν καθολικό και έναν ορθόδοξο (με αυτή τη σειρά, γιατί ανάποδα δεν γίνεται), κατά πάσα πιθανότητα την ίδια μέρα.  :hithead:
Κατά περαιτέρω καλή μας τύχη η μάνα μου ξέρει καλά τον καθολικό επίσκοπο Κέρκυρας, κι ο πατέρας μου ξέρει τον ορθόδοξο επίσκοπο (αρχιεπίσκοπο, ούτε ξέρω) Κέρκυρας. Οπότε οι γάμοι θα γίνουν πρώτα στον καθολικό καθεδρικό με τον καθολικό επίσκοπο να χοροστατεί, και κατόπιν στον λεγόμενο «Άγιο» (με την μούμια του Σπυρίδωνα) και τον ορθόδοξο επίσκοπο να χοροστατεί.

(Χτύπησα το κεφάλι μου στον τοίχο ακόμα; Ας το ξαναχτυπήσω.  :hithead: )

Το πρόβλημά μου: Ο κ. Βενέδικτος, καθολικός επίσκοπος Κερκύρας, είπε πως κατά τη διάρκεια της τελετουργίας πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα. Ένα εκ των οποίων είναι, ο αδερφός του γαμπρού να διαβάσει ένα εδάφιο από την Βίβλο, όποιο θέλει. Ο αδερφός του γαμπρού όμως θα είναι ο κουμπάρος, κι έτσι δεν μπορεί να διαβάσει το ρημαδο-εδάφιο. (Μην με ρωτήσετε γιατί δεν μπορεί. Δεν ξέρω). Έτσι, ο κ. Βενέδικτος λέει πως πρέπει να το διαβάσει η αδερφή του γαμπρού.

Χαμογέλασα, και μετά γέλασα πάρα πολύ, όταν η μάνα μου -- με ύφος διαβολεμένο και σχεδόν γελώντας, γιατί ξέρει! -- μου το ανακοίνωσε τις προάλλες. Της είπα πως δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση ΑΠΟΛΥΤΩΣ να γίνει αυτό, και να πάω εγώ να διαβάσω ούτε μία λέξη από το ρημαδο Βιβλίο. Της είπα να πει στον κ. Βενέδικτο πως η αδερφή του γαμπρού, δυστυχώς, είναι heathen και δεν θα μπορέσει.

Έκτοτε, έκανα την ίδια περίπου συζήτηση και με τον άλλο μου αδερφό.
Παρεμπιπτόντως, όλοι άθεοι είναι στην οικογένειά μου. Αλλά για κάποιον λόγο νομίζουν πως ο Χριστιανισμός δεν είναι δα και τόσο κακό πράγμα. Ο Μεσαιωνολόγος αδερφός μου που παντρεύεται, μάλιστα, νομίζει πως είναι και πολύ καλό πράγμα, και πως ο Καρλομάγνος ήταν σπουδαίος τύπος που καλά έκανε και σφάγιαζε τους βάρβαρους, ειδωλολάτρες Σάξονες για 30 χρόνια, και τους έκανε Χριστιανούς με την βία. Όπως καταλαβαίνετε, δεν συζητάω μαζί του πλέον αυτά τα πράγματα, γιατί μπορεί να πάθω καμία αποπληξία από την οργή μου, κάποια στιγμή, από αυτά που ακούω.
Τέλος πάντων, αδερφός μου είναι και τον αγαπάω, παρόλη την ακατανόητη τρέλλα που τον δέρνει στο συγκεκριμένο θέμα. Και μολονότι είπα όχι, δεν το κάνω, αρνούμαι να διαβάσω οτιδήποτε από την Βίβλο, τώρα νιώθω άσχημα.

Ρωτάω, λοιπόν, μήπως γνωρίζει κανείς σας κάποιο εδάφιο είτε από παλαιά είτε από καινή διαθήκη που να μην είναι απόλυτα απεχθές, και το οποίο θα μπορούσα να διαβάσω (πιθανώς στα Λατινικά, γιατί υπάρχει περίπτωση ο Μεσαιωνολόγος να ζητήσει την καθολική λειτουργία στα Λατινικά!), χωρίς να συχαθώ και να μισήσω τον εαυτό μου;
Έχω αποφασίσει πως αν βρεθεί ένα τέτοιο εδάφιο, θα το κάνω. Αλλιώς θα αρνηθώ.

Φανταστική ιστορία....
Τι καλυτερο απο το να χαλάσεις το γάμο ενός ανθρώπου για το δικό σου κόλημα.

Υπάρχουν πολλά αδιάφορα εδάφια στην Βιβλο. Απεχθάνεσαι κάτι που εν εχεις μελετησει. Και πρέπει να μελετησεις πρώτα κάτι πρωτου το αποδομήσεις. Αλλιώς τι νόημα εχει;
Όμορφα...